Ga je de stijl van je interieur aanpassen, dan is raam bekleding haast onmisbaar aangezien de juiste bekleding zorgt voor het creëren van de juiste sfeer in de ruimte. Zorg er echter voor dat je op de juiste manier voorbereid bent op het kopen van bekleding. Ga direct door met het lezen van de tekst als je wilt weten wat de stappen zijn die je moet nemen om raam bekleding te kopen.

Jouw nieuwe raam bekleding kopen

Raam bekleding, ook wel raamdecoratie genoemd, is niets meer dan de producten die je voor een raam kunt hangen, waarbij je meestal uit kunt gaan van een praktische en decoratieve functie. Je kunt raamdecoratie in vrijwel elke denkbare vorm, kleur en materiaal te koop.

Stap 1: Bepaal de functie

Je gaat ten eerste de functie van de bekleding moeten bepalen zodat je kunt kiezen wat voor soort bekleding het meest geschikt is. Denk zo aan vitrages die licht filteren en zorgen voor privacy of in-betweens die weinig licht doorlaten. Je kunt ook kiezen voor overgordijnen met een verduisterend effect of overgordijnen gecombineerd met vitrage voor een geluiddempende werking. Raam decoratie kan ook puur een decoratieve functie hebben.

Stap 2: Let op de ruimte

Check vervolgens in hoeverre de ruimte geschikt is voor raam bekleding. Hierbij moet je letten op de vochtigheid aangezien niet alle soorten raam bekleding geschikt zijn voor vochtige ruimten. Je gaat ook moeten letten op de invloed van huisdieren die verharen of die de bekleding kunnen beschadigen.

Stap 3: Bepaal de stijl van je raam bekleding

Welke stijl je kiest is een keuze die verschilt per persoon. Hierbij dien je vooral te kijken naar de stijl van je interieur zodat je kunt bepalen welke stof, materiaal en kleuren het beste passen bij het geheel.

Stap 4: Bepaal het formaat

Vervolgens moet worden gemeten hoe groot de bekleding moeten worden door te letten op hoe laag het gordijn moet hangen en op welke manier het gordijn gehangen wordt. De breedte wordt bepaald door te kijken naar de soort plooi en als laatste moet ook worden bepaald waar de gordijnen sluiten.

Stap 5: Kies het ophangsysteem dat het beste past bij je interieur

Als het om het ophangsysteem van de bekleding gaat, dan kan je meestal kiezen tussen een rails of een roede. In geval van rails kan je verstelbare haken plaatsen zodat je het gordijn in hoogte kunt verstellen tot deze recht hangt. Bij een roede is het verstandig om gordijnringen te plaatsen om de bekleding makkelijk op te hangen.

Stap 6: Kies de kleur

Raam bekleding is in vrijwel elke denkbare kleur verkrijgbaar waardoor je voor elke stijl wel de ideale keuze vindt. Je maakt een slim besluit als je voor een tijdloze neutrale kleur kiest waardoor je het interieur van je huis op een later moment nog kunt aanpassen.

Vraag om advies

Valt het niet mee om een geschikte soort raamdecoratie te kiezen voor je situatie, dan kan je altijd het advies inschakelen van een expert. Deze kan je aangeven welke soort raam bekleding het beste bij je past.