Je gaat op zoek naar nieuwe gordijnen en dan kom je tot de ontdekking dat er enorm veel keuzes zijn. Je hebt keuze uit verschillende materialen, soorten, maten, kleuren en systemen waaraan je ze kunt ophangen. Staat het zweet al op je voorhoofd en ben je bang de verkeerde keuzes te maken? Geen paniek, want je kunt altijd advies inwinnen bij een specialist. In onze blog vertellen we alvast iets meer over de vitrage. Wil je een vitrage kopen? Dan zijn deze handige tips en trucs zeker handig om te lezen. 

Wat is een vitrage?

Een vitrage is feitelijk niets meer dan een raamdecoratie die het raam iets vrolijker maakt. Een vitrage laat licht door en je kunt zowel naar binnen als naar buiten kijken. Daarom worden vitrages in de regel ook gecombineerd met normale gordijnen of een overgordijn. Deze gordijnen kun je sluiten als je minder last wilt hebben van lichtinval en als je van meer privacy wilt genieten. Een andere goede optie is om te kiezen voor inbetweens.

Wat is het verschil tussen een vitrage en inbetweens?

Inbetweens zijn feitelijk gordijnen die tussen normale gordijnen en vitrages in zitten. Inbetweens zijn van dikke stof gemaakt en laten licht door. Je kunt ook naar buiten kijken. Het is niet mogelijk dat mensen naar binnen kijken en je geniet dan ook van meer privacy. Inbetweens hoef je in de basis ook niet te combineren met andere soorten gordijnen. Bij vitrages kopen maak je die keuze vaak wel. 

Vitrage kopen? Let op kleuren en materialen

Vitrage kopen? Let dan goed op de kleuren en de materialen die je kiest. Evenals bij normale gordijnen, inbetweens en verduisteringsgordijnen heb je keuze uit verschillende kleuren en materialen. Je kunt kiezen voor vitrages in neutrale en lichte kleuren of in felle en donkere kleuren. Vitrages kunnen ook van verschillende soorten materialen zijn gemaakt en de keuzes die je maakt zijn voor een deel afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeuren. Maar je moet er ook op letten dat een vitrage goed bij het interieur past!

Vitrage kopen? Let op de juiste maten

Vitrage kopen? Let op de juiste maten! Als je geen goede vrienden bent met een meetlat of een rolmaat, is het verstandig om een expert in te schakelen. Specialisten kunnen vaak tegen een vergoeding langskomen om gordijnen en dus ook vitrages professioneel in te meten. Dan weet je ook zeker dat je de juiste maten ontvangt en dat de gordijnen netjes komen te hangen. Je kunt er ook voor kiezen dat de specialist de gordijnen komt bezorgen en dat ze het ook voor je ophangen. 

Wat is nu de beste keuze?

We snappen heel goed dat een vitrage kopen soms lastig is en daarom hebben we een handige tabel gemaakt met welke gordijnen het beste kiezen in jouw situatie:

Jouw eisen/wensenBeste keuze
Ik wil privacy, maar ook veel licht in huisInbetweens
Ik wil naar buiten kunnen kijken Inbetweens / vitrage
Ik wil geen last hebben van lichtinvalVerduisteringsgordijnen
Ik wil mijn raam versierenVitrage