Wil je een schilderij ophangen? Of een mooie poster van je favoriete artiest? Je kunt ook een waardevol voetbalshirt inlijsten en ophangen of zelfs een foto die je hebt laten uitvergroten. Kortom, er is maar weinig dat je niet kunt laten inlijsten. Maar als je iets wilt laten inlijsten moet je wel een keuze maken uit verschillende soorten lijsten. Je hebt ze in alle soorten, maten en kleuren en dat kan wel wat keuzestress opleveren. Maar geen zorgen, want in onze blog vertellen wij welke keuzes je hebt en hoe je uiteindelijk de beste keuze kunt maken. 

Lijsten met verschillende afmetingen

Één van de belangrijkste dingen die je goed moet controleren is voor welke afmeting je kiest. Lijsten hebben verschillende afmetingen en een te grote of een te kleine lijst zorgt ervoor dat je het object niet kunt inlijsten of nog erger, dat het er niet uitziet! Het beste is om een lijst uit te zoeken die een paar millimeter groter is dan het object dat er uiteindelijk in komt te hangen. Zo heb je altijd wat speling en heb je niet het probleem dat de lijst te klein is. Een nog betere keuze is om een lijst op maat te laten maken. Lijstenmakers maken lijsten op maat en leveren ook nog eens de service dat ze het object professioneel voor je inlijsten. Het enige dat jij nog hoeft te doen is om de lijst met het schilderij, de poster of een voetbalshirt op te hangen!

Maak goede keuzes met betrekking tot de kleur

Lijsten zijn er niet alleen in verschillende afmetingen, maar ook in uiteenlopende kleuren. Hier komt niet alleen jouw persoonlijke smaak om de hoek kijken, maar je moet er ook opletten dat de kleur goed bij het interieur past. Daarnaast bepaalt ook het object voor een groot deel welke kleur de beste keuze is. Kleurrijke schilderen kun je het beste in modellen met een lichte kleur laten inlijsten, want anders loop je het risico dat het kunstwerk minder goed opvalt. 

Je hebt ook keuzes uit verschillende stijlen. De klassieke lijst of de lijst in een barokstijl zijn enorm populair, maar niet geschikt voor bijvoorbeeld moderne of industriële interieurs. Dan zou je beter voor een moderne of industriële lijst kunnen kiezen. Heb je een landelijk interieur? Dan zou je ook prima voor een Scandinavische stijl kunnen kiezen.

Verschillende soorten glas in lijsten

Een belangrijk onderdeel van de lijst is het glaswerk. Lijsten worden van glas voorzien om kunstwerken te beschermen en beter tot hun recht te laten komen. Welke glassoort je kiest is afhankelijk van waar je de lijst ophangt en hoe groot de portemonnee is. Een heldere glassoort is de goedkoopste keuze die je kunt maken, maar je hebt dan wel meer kans op reflecties. Zeker als de lijst in een ruimte met veel licht wordt opgehangen. Ontspiegeld glas is een tikkeltje duurder, maar die voorkomt wel de reflecties die hinderlijk kunnen zijn. Wil je het kunstwerk goed beschermen en ben je bereid om iets meer te betalen voor lijsten? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een lijst met museumglas. Wil je volledig uitpakken? Combineer dan een mooie lijst met spiegels van Verno.com!